Retete italiene: Antipasti

Antipasti

Antipasto reprezinta primul fel de mancare la o masa in stili talian. Antipasto include:vegetarian,cu carne,peste sau cu paste.In Comparatie cu bucataria romaneasca, antipastele sunt echivalentele aperitivelor din bucataria romaneasca. Nelipsite trebuie să rămână acele ingrediente care dau savoarea, farmecul aparte, în sfârşit, fac diferenţa între gustările italiene şi oricare altele: uleiul de măsline, busuiocul, timianul, rozmarinul.
Antipastele stimuleaza apetitul inainte de felurile principale de mancare.Orsicine poate sa faca antipaste acasa este deajuns putina imaginatie, pentru ca este un fel de mancare destul de usor de preparat si servit.Imbinarea ideală a gusturilor, aromelor cu aranjarea impecabilă a ingredientelor în compoziţii demne de penelul unui pictor, este obligatorie.Celebrul aperitiv italian pare ideal pentru zilele de vară.
Modul cel mai tradiţional pentru a începe o masă în funcţie de stil italian serveşte un fel de mâncare plină de salam, prosciutto, COPPA, cacciatore, galantina, mortadella. Aveţi posibilitatea să le însoţească cu o varietate de legume în ulei, ouă de prepeliţă şi, fireşte, o paine buna. Prosciuto melone e o creatie a bucatariei italiene, care imbina traditia italiana cu dorinta specifica de carnuri ala celor din nord. Pentru ca prosciuto melone este o specialitate italieneasca , care depinde de prepararea speciala jambonului.

Retete de antipaste

Bruschette cu rosii :

Ingredinte:

 4 felii de paine prajita
2 rosii
1 catel de usturoi
1 frunză busuioc proaspăt
2 linguri de ulei de masline
sare  piper
Mod de preparare:
prajiti painea în cuptor sau pe plită
(se poate folosi si toasterul)
painea trebuie prajită la foc mare până devine aurie si crocantă.
Se taie rosiile în doua apoi se scoate miezul si se taie  în cubulete mici.
Dupa ce se prajesc se feacă feliile de paine cu un cătel de usturoi.
Se pun rosiile cubulele peste uleiul de măsline,busuiocul si usturoiul tocat mărunt condimentati cu sare si piper.
Bruschettele se servesc calde imediat dupa preparare ca să rămână pâinea crocantă si să nu se înmoaie de la rosii.
Carpaccio di manzo(muschi de vita crud)

Ingredinte:
1.5 kg muschi de vita
0,50 ulei de masline
sare,piper
telina verde(taiata cubulete mici)
rucola
parmigiano(dat prin razatoarea mare)
1/2 lamaie

Mod de preparare:

se spala muschiul  apoi se curata de grasime si pielita se pune in folie din plastic apoi in folie din aluminiu,se face ca un salam si se baga la congelat.
Se scoate dup 24 h si se feliaza la feliator se aseaza pe farfurie se condimenteaza cu sare,pipe,ulei,lamaie,se pune rucola ca decorse mai poate folosi radicchio,ceapa,etc

 Insalata di polipo(salata din caractita)

Ingredinte:

1 kg de caracatita
0,100 gr ansoa marinate
2 lamai(stoarse)
1 legatura patrunjel(taiat marunt)
0,150 ml ulei de masline
sare,piper
0,200 gr rosii chery(taiate in 4)
0,100 gr masline verzi
0,200 gr telina(taiata cubulete mici)
1 dop de pluta(caracatita nu face spuma la fiert) 

Mod de preparare:

Se curata caracatita si se spala bine si se pun apa intr-o oala cu putina sare si se pune pe foc. Cand incepe sa fiarba se pune caracatita si dopul de pluta.Se fierbe cca.40 de minute,se lasa la racit apoi se taie bucati.
Se pune intru-n castron si se aduga,rosiile,maslinle,telina,uleiul,zeama de lamaie,sarea,piperul si patrunjelul.
Se amesteca bine apoi se pun pe farfurie(se serveste rece)

Caprese (Rosii cu branza Mozzarella)

Ingredinte:

2 rosii proaspete
0.200 gr  mozzarella 
ulei de masline
2-3 frunze de busuioc
oregano,sare,piper   

Mod de preparare:

Se spla rosiile si se feliaza,apoi se feliaza mozzarella.
Asezati mozzarella pe o farfurie intinsa,puneti deasupra lor rosiile feliate,condimenteti cu ulei,sare si piper.
Apoi deasupra puneti peste oregano si frunze de busuioc.

Ca aperitiv (antipasti), italienii preferă painea prajita, aromata cu ulei de masline si usturoi, uneori acoperită cu roşii tăitate şi busuioc ( bruschette). O altă alegere ar fi felii de baghetă înmuiate în ulei de măsline şi oţet balsamic. Se poate începe direct cu pastele, dar în cantitate mică. Acest fel de mancare se numeşte primo(primul fel). În restaurante sau la mese festive se serveşte de mai multe ori acest fel de mancare. De exemplu, se începe cu orez şi se continuă cu ravioli. In acest caz, orezul poarta denumirea, assaggio(gustari) di primi (un exemplu al primului fel). Important este ca, per total, cantitatea de mancare servita ca primo, sa fie cât un castronel. In loc de paste se poate servi supă sau orez. Secondo constă în peşte, carne, oua sau amestec de legume(la gratar,fierte la cuptor).












Un comentariu: